Na šta treba da mislim kad organizujem sopstveno venčanje

Kažu da je venčanje prvi zajednički poduhvat mladenaca, ali i prvi pravi zajednički stres koji mladenci treba da savladaju. To nije bez razloga. Prvo treba odlučiti o budžetu za venčanje, a onda i o svim detaljima koje taj budžet treba da pokrije, tj. detaljima koji moraju da se u taj budžet uklope.

Zatim, treba odlučiti koliko gostiju želite da vidite na svojoj svadbi. Među njima mogu da budu samo rodbina i najbliži prijatelji, ali mogu i kolege ili neki davno zaboravljeni rođaci. Kada procenite koliko gostiju će biti, tada odlučite o prostoru u kojem želite da se gosti sa vama provesele. Restorani se razlikuju po kapacitetima, ali i aranžmanima koje nude mladencima. Jeftinija usluga obično znači i manje stavki u ponudi, ali ne mora da znači. Neki restorani obezbeđuju piće i svadbenu tortu, čak i bend za svadbe. Neki drugi sklapaju dogovor da samo hrana bude njihov deo posla, a torte i pića donosite sami. Bend za svadbe takođe može da bude uslov koji će vam neki restorani postaviti. To znači da, ako želite da proslavite baš u njihovom prostoru, u obavezi ste da doplatite muziku koju izvodi baš njihov bend za svadbe. To nije lepo, ali se dešava često. Nekim mladencima je svejedno i ne bune se za to, ali inspirativno je da postoji raznovrsnost mogućnosti, makar kada je reč o izboru za bend za svadbe.

Koliko para, toliko muzike: da li to važi za bend za svadbe

Ako bend za svadbe ne spada u dogovor sa restoranom, raspitajte se kod prijatelja koji imaju iskustva sa tim. Možda neko od vas već poznaje bend za svadbe koji bi bio povoljan i odgovarajući. Ako ne pronađete pogodan bend za svadbe na taj način, raspitajte se preko interneta ili potražite neki od bendova za koje ste čuli i ako ne znate da li su oni bend za svadbe ili neki koji to ne rade. Samo imajte na umu da tipičan bend za svadbe omogućava da se cenkate za cenu i uslove nastupa, a oni koji nisu poznati po tome mogu da uračunaju tu vanrednost u cenu.

Kada nabavljate cvetiće za revere, bidermajer i ukrase za vrata ili kola, konsultujte se sa restoranom da li je potrebno da nabavite i cveće za stolove ili će oni to pokriti. Venčanica i svečano odelo su već sami po sebi skupa nabavka, pa vidite da li možda možete da uštedite na račun glamura. Iznajmljivanje venčanice, čak i one klasične, često je skuplje od kupovine neke bele haljine iz prodavnice. Ako se nešto jednostavnija haljina uklapa u koncepciju venčanja, bolje kupite haljinicu u radnji nego da iznajmite venčanicu po paprenoj ceni. Isto tako i za odelo – najbolje je tražiti klasično jednostavno odelo i ne napominjati prodavcima da je reč o svadbenom odelu da ne bi sugerisali skuplje varijante.

Na burmama nećete moći da uštedite, niti bi trebalo pošto ćete ih nositi celog života. Organizujte i lepo svadbeno putovanje jer ćete osim burmi uvek imati lepo sećanje na medeni mesec o kojem ćete sami prepričavati vrlo dugo i za koje će vas svi pitati kada saznaju da ste se venčali.