Najkorisniji materijali u čovekovoj upotrebi

Materijali koji se koriste u savremenom svetu, najrazličitiji su na paleti materijala od vajkada pa do današnjih dana. Naime, nekada su maniri pravljenja određenih predmeta od materijala koji su dostupni bili periodični. U praistoriji, govorilo se o kamenu i metalima, o bronzi kao posebnom materijalu, kovanom gvožđu itd. Kako je vreme odmicalo, menjale su se i perspektive. Danas je kao plod davnih vremena ostalo ogromno nasleđe. Od najšire upotrebe u arhitekturi, pa do upotrebe određenih materijala u medicini ili stomatologiji, poput materijala od kojih se izrađuju veštački zubi ili zubni implanti, spektar je širok. Koji su to najkoršćeniji materijali – govorimo u nastavku.

 

Beton

Beton je, bez sumnje, najkorišćeniji materijal na svetu. To ga čini dobrom polaznom osnovom za upoznavanje građevinskog materijala. On ima negativan uticaj na životnu sredinu, ali se uprkos tome, u arhitekturi i dalje koristi izuzetno često. Ima ga u stambenim zgradama, na ulicama, ali i među istorijskim spomenicima.

 

Neprevaziđeno drvo

Jedan od najstarijih, najtradicionalnijih, ali po mišljenju mnogih i najlepših materijala za obradu jeste drvo. Drvo danas poprima brojne forme, zahvaljujući kombinacijama s drugim materijalima. Koristi se u kućama, na visokim zgradama, u izradi nameštaja, ali i u enterijeru vozila, brodova itd.

Povoljna sirovina

Otkako je izmišljena plastika, ona se veoma brzo i lako ušunjala u ljudske živote. Iako se mnogima čini da je u pitanju jeftin i neodrživ materijal, ne treba tek tako potceniti plastiku. Toliko se toga proizvodi od nje, a u oblasti građevine, arhitekture i sličnim poljima, plastika je izuzetna jer se može veoma lako reciklirati. Nažalost, plastika se veoma teško razgrađuje, a problem je i to što nije materijal iz prirode. Mnogi je, stoga, otpisuju pre nego što joj odgovorno pristupe.

 

Nezamenjiva jačina – kamen

Drugi materijal koji se osim drveta kroz istoriju koristio izuzetno mnogo, jeste kamen. Kamen naravno ima različite forme i teksture, boje i jačine. Uprkos tome, veoma često je kamen obrađivan, pa se koristio u raznim segmentima – od zidanja kuća do izrade alata.

I danas je kamen veoma omiljen materijal jer se od njega mogu praviti brojne kreacije, a može se koristiti i kao osnova.

Tekstil

Da je čovek veoma inteligentno biće koje ume da kosmos ponekad prilagodi sebi, govori i činjenica da je ni od čega stvorio modu. Moda je način da se kreativno i korisno spoji, a kao njena osnova, makar kada je u pitanju oblačenje, stoji tekstil. To je materijal koji se koristi u brojnim industrijama, ali se bez njega ne može zamisliti ni čovekova svakodnevica. Bez sumnje, reč je o materijalu koji je obeležio vekove, ali i čovekovo bitisanje u civilizaciji.

 

Koža

Još jedan od materijala koji dolazi iz čovekovog prirodnog okruženja jeste koža. Iako je osporavaju vegeterijanci i vegani, braneći čast životinja, ne može se baš reći da je čovek ikada imao milosrđe kada je u pitanju njegovo preživljavanje. Stoga, najpre se koža koristila za šivenje gunjeva, jakni ili torbi, a tek potom cipela ili drugih luksuza. Međutim, kako je vreme koje je dolazilo zaboravilo na indijanski manitu i životinju pretvorilo u robu, tako je i koža postala materijal koji se eksploatiše bez preteranog razmišljanja. Na sreću, veštačka koža, odnosno skaj, uspeo je da odmeni kožu i donekle promeni standarde.

Staklo

Na samom kraju, pominjemo materijal koji zaslužuje izuzetan aplauz. Nekada je ovaj materijal korišćen kao dekorativni, od kog su se pravile čaše ili šolje, a danas je njegova funkcija izuzetno rasprostranjena. Ozbiljnu upotrebnu vrednost ovaj materijal ima u građevinskoj industriji, a bez njega se ne može zamisliti dobra izolacija. Staklo je poznato kao miks raznih jedinjenja, a duvanje stakla izuzetno je popularna disciplina kojom se na simpatičan način umetničke duše modeluju kroz prizmu novog doba.