PPC vs SEO – Što će vam donijeti veći promet na vašu internetsku trgovinu?

Pokušavate pokrenuti svoju internetsku trgovinu i tražite najefektivniji način promocije putem Interneta. Imate jako puno opcija koje možete probati, ali koja će vam dati najbolje rezultate?

Optimizacija za tražilice (SEO)Pay per click (PPC) su vrlo različite strategije. Usporediti ove dvije strategije je vrlo težak zadatak. Koja će biti efektivnija? Kako biste trebali promovirati svoju internetsku trgovinu?

PPC može poboljšati vašu SEO strategiju

PPC i SEO strategija se mogu odrađivati zajedno. Te vam strategije mogu pomoći u postizanju vaših ciljeva. Jedna strategija se može koristiti kako bi pomogla drugoj i obrnuto.

SEO je strategija na duže staze, dok PPC daje rezultate gotovo instantno. Svaka kampanja ima svoje specifičnosti, te će narav no i ishod biti drugačiji.

PPC vam daje super priliku da iskušate i ispravite sve pokušaje prije nego počnete optimizirati svoju internetsku trgovinu za određene ključne riječi.

SEO vam omogućuje rezultate na duge staze

PPC je marketinška kampanja koja vam daje rezultate gotovo instantno. Može se koristiti kako biste promovirali određeni proizvod ili kampanju koju vaša internetska trgovina pokreće.

U drugu ruku, SEO će vam omogućiti dobre rezultate na duže staze. Trebati će vam puno više vremena kako biste dobili rezultate, ali jednom kad se vaša internetska trgovina indeksira i rangira, uvijek će biti  dostupna posjetiteljima na tražilicama.

Ovisno o vašim ciljevima, trebali biste koristiti PPC ili SEO strategiju, ili obje. Ove dvije strategije mogu nadopuniti jedna drugu. S vremenom ćete ih naučiti diferencirati i znati koja strategija će vam bolje koristiti u trenutnoj situaciji.

Svaki online poduzetnik uči od nule i kroz svoje greške. PPC je pravi način da naučite jer je relativno jeftin. Samo pazite da krenete s ograničenim prepaid budžetima kako jeftino ne bi postalo jako skupo.

Kombinirana strategija uvijek daje bolje rezultate

Zašto biste birali jednu od ovih strategija kada možete koristiti obje istodobno. Većina online marketinških stručnjaka reći će vam da trebate koristiti kombinirane strategije za najbolje rezultate.

SEO i PPC rade odlično skupa. PPC će vam donositi promet na vašu internetsku trgovinu, ali optimizacija će omogućiti da vas ponovo pronađu lakše i ostanu duže na vašim stranicama. Dobar sadržaj i ključne riječi mogu zadobiti interes vaših posjetitelja i pretvoriti ih u vjernu publiku.

Amaterski je osloniti se samo na jednu strategiju i očekivati sveobuhvatne rezultate. Tip kampanje i kanal koji koristite odrediti će krajnji rezultat. Također je važno zapamtiti i da će ljudi koji vide PPC oglas i vaš rezultat u tražilici, puno češće kliknuti na vaš link, te će naravno CTR (click trough rate) biti veći.

Najbolji marketing za internetsku trgovinu?

Internetska trgovina zahtjeva iste marketinške napore kao i bilo kakva druga internetska stranica. Činjenica da ova web stranica ima manje količine sadržaja, SEO i marketing na društvenim mrežama je vrlo važan za napredak. Svaki bit i komad informacije treba biti pomno i oprezno zamišljen, planiran i napravljen. Koristite što je više moguće strategija podjednako i nećete pogriješiti.