Tardi d.o.o. – kvaliteta i pouzdanost

Priča o Tardi grupi, o poslovnom uspjehu na hrvatski način, počinje prije 17 godina, kad su dva prijatelja, studenta – Alen Krajačić i Kruno Kišak, uočili praznine na hrvatskom tržištu sredstava za čišćenje. Nije bilo lako pokrenuti tvrtku. Obojica iz radničkih obitelji, studenti koji su morali paziti na svaku kunu, trebali su skupiti 29 tisuća ondašnjih maraka za pokretanje posla. Novac su posudili od rođaka, molili roditelje da prodaju dionice koje su imali, tražili na sve strane. Nisu posjedovali ni auto pa kada bi s Talijanima ili Slovencima odlazili na prve sastanke rentali bi škodu koja bi znala “zakuhati” na putu.

Danas, 17 godina poslije, Tardi grupa se bavi profesionalnim opremanjem i održavanjem sanitarnih prostora, proizvodnjom proizvoda od papira te distribucijom proizvoda od papira u maloprodaji i ugostiteljstvu. Centrala tvrtke nalazi se u vlastitom poslovnom prostoru u Zagrebu, Kamenarka 29. Tvrtka svoju djelatnost obavlja posredstvom organizirane mreže 14 vlastitih distribucijskih centara u Hrvatskoj: Zagreb, Varaždin, Osijek, Gračac, Pula, Rijeka, Lošinj, Crikvenica, Rab, Hvar, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik. Tvrtka zapošljava ukupno 140 djelatnika. Raspolaže s preko 20 dostavnih vozila od kojih svaki dnevno obavi i 30-ak dostava. Kako bi bili u mogućnosti na vrijeme udovoljiti zahtjevima tržišta tvrtka ima vlastito centralno skladište kapaciteta preko 1000 paletnih mjesta.

Ovakvim pristupom tvrtka je osigurala poziciju vodećeg distributera na tržištu higijensko-sanitarnih proizvoda. Više od 8000 hrvatskih poduzeća, banki, zdravstvenih ustanova, hotela su aktivni kupci proizvoda Tardi grupe. Značajan dio svojih proizvoda tvrtka izvozi na tržišta Slovenije, BIH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Kosova, a njihovi proizvodi uskoro bi se mogli naći i na nizozemskom i irskom tržištu. S ciljem proširenja proizvodnje, prošle godine preuzeli su dvije konkurentske tvrtke – Delt papir i Linea Pro Domo.

Tardi grupa je dokaz da se poštenim radom i predanošću poslu i u Hrvatskoj može uspjeti. Riječ je o tržišno iznimno uspješnoj tvrtki bez ijedne afere, bez skandala, bez dana kašnjenja plaća, s redovito podmirenim obvezama.

Kad je prije nekoliko dana hrvatski predsjednik Ivo Josipović prigodom svečanog otvaranja novog pogona grupe Tardi u Lomnici u nevezanom razgovoru upitao Krunu Kišaka i Alena Krajačića o daljnjim planovima, dobio je od obojice kao iz topa spreman odgovor: „Ručnici!“ S jednakim entuzijazmom i spremnošću na rizik s kojim su prije 17 godina krenuli u posao, danas su svoju nemalu poslovnu energiju i potencijal usmjerili na proizvodnju papirnatih ručnika. Svjesni činjenice da je kratkoročno puno isplativije uvoziti iz inozemstva i stranu robu preprodavati na hrvatskom tržištu, mi smo ipak odlučili krenuti drugim putom: uložiti u proizvodnju ovdje, u Hrvatskoj. Želimo dokazati da se to može isplatiti ako je čovjek pošten, u potpunosti predan svom poslu i ako misli na budućnost.

Dakako, nije riječ o bilo kakvim ručnicima već o Olala ručnicima koji u sebi sadrže sve elemente naše robne marke: riječ je o potpuno hrvatskom proizvodu koji je cijenom apsolutno konkurentan, izrađenog prema najvišim svjetskim standardima, koji u potpunosti udovoljava svim potrebama i željama hrvatskog kupca i za koji su svi uredno plaćeni porezi i dadžbine ostali u Republici Hrvatskoj. Naime, naši kupci znaju da kupovanjem Olala proizvoda štite hrvatske radnike i njihova radna mjesta, hrvatsku proizvodnju te snaže očerupano hrvatsko gospodarstvo.

Vjerujemo u dobru tržišnu perspektivu papirnatih ručnika, jer su oni, nakon kruha i mlijeka, među najtraženijim artiklima u hrvatskim prodavaonicama. Za dvije do tri godine, novi pogoni Tardi grupe trebali bi biti izgrađeni u industrijskoj zoni Pisarovina, gdje se očekuje novo zapošljavanje. Dakako, domaće radne snage. Ulaganja u novu tehnologiju i nove proizvodne linije, kapaciteta skoro 300 paleta robe dnevno (oko 12 punih kamiona/šlepera), a omogućava nam proizvodnju toaletnog papira i papirnatih ručnika najviše svjetske kvalitete i dizajna.