TOP 5 plaža na Mauricijusu

Mauricijus je ostrvo na kome ćete potpuno uživati, a mi vam predstavljamo top 5 plaža koji su zauzeli posebno mesto kod svakog putnika koji su posetili ovo prelepo ostrvo.

BELLE MARE

Ovo je definitivno jedna od najboljih plaža na Mauricijusu.  Belle Mare je jedna od najdužih, ako ne i najduža plaža Mauricijusa. Plaža počinje u selu Belle Mare i proteže se sve do sela Trou d’eau Donce. Poznata je po mirnim vodama, tu je i velika duboka laguna koja se proteže između obale i plaže. Peščana plaža Belle Mare je bela i netaknuta. Zbog svoje dužine, plaža je pogodna za sportske aktivnosti poput trčanja i šetnje. Šetnja ovom plažom je prava poslastica. Belle Mare je poznata i po svojoj jedinstvenoj kombinaciji boja. Tirkizna duboka plava laguna, menja se u tirkizno kristalno čisto more i konačno prestaje na čistoj beloj plaži koja je omeđena zelenim travnjakom i drvećem.

Na svakih 300 m nalazi se privatna uvala koja vodi u rezort. Ako planirate putovanje u julu ili avgustu, ova plaža zna da bude vetrovita, mada kako se klima promenila svuda u svetu, više pravila nema.

Plaža je radnim danima prazna. Tokom vikenda ispunjena je lokalnim stanovništvom iz okolnih sela.

Ranoranilac ste? Ako je tako, zapanjujuća plaža na istočnoj obali Mauricijusa je neverovatno mesto gde možete sačekati izlazak Sunca. Plivači sa manje iskustva bi trebalo da imaju na umu da struje ponekad mogu biti malo jače nego bilo gde na ostrvu. Ovo je odlična plaža ukoliko želite da se okušate u windsurfingu.

TROU AUX BICHES

Plaža sa odličnim uslovima za plivanje i ronjenje. Voda je bistra, plitka i mirna, sa nežnim peskom, što je čini idealnom za porodični boravak. Naći ćete i neke lako pristupačne štandove sa hranom i niz kafića i restorana duž obalskog puta.

Trou aux Biches je nesumnjivo morala biti uključena na listu najboljih plaža na Mauricijusu. Postoji mnogo razloga za to ali se svi oni mogu svesti na dva prideva: mirno i prelepo! Zamislite belu peščanu plažu, palme, plavo nebo. Severna obala je poznata po tome da prima najveći procenat sunčevih zraka čak i tokom zimskih meseci ( zimske temperature dostižu do 30ºC).

Preporuke: Prošetajte glavnim putem nekoliko metara da biste pronašli najbolju uličnu hranu na Mauricijusu. Sačekajte zalazak sunca kako biste napravili najbolje fotografije ostrva.

Trou aux Biches se nalazi na severozapadu Mauricijusa, nekoliko kilometara od Grand Baia. Kvalitet peska, vremenski uslovi i raspoloživi objekti duž plaže su ono što ovu plažu svrstava u sam vrh plaža Mauricijusa. Plaža je duga 2 km, sa belim peskom. Zaštićena je koralnim grebenom koji u nekim delovima gotovo dostiže do glavnog puta. To je čini odličnom plažom za ronjenje. Trou aux Biches je odlična za sunčanje, gnjurenje, i druge vrste sportskih aktivnosti. Tokom popodneva ćete imati spektakularan pogled na mauricijski zalazak Sunca. Plaža je lako dostupna sa autobuske stanice. Autobusi idu od plaže sve do Port Louisa sa jedne strane, ili Grand Baia sa druge.

Beli pesak, kristalno čista azurna voda i kokosovo drveće čine ga fotografskim rajem. Uz širok spektar vodenih sportova kao što su ronjenje ili jedrenje na dasci, sigurno će zadovoljiti one koji traže adrenalinsku avanturu. Međutim, ako odaberete da jednostavno pročitate dobru knjigu na ležaljci i da se okupate u prekrasnim plavim lagunama, Trou aux Biches vas čeka širom raširenih ruku.

Nekoliko saveta:

  • Provedite dan u Trou aux Biches. Ima mnogo okolnih restorana i prodavaca sladoleda;
  • Uživajete u nekom od sportova na vodi: katamaran, parasailing, ronjenje, ribolov u dubokom moru, skijanje na vodi;
  • Ne zaboravite kremu za sunčanje!
  • Najbolje vreme za posetu je magični čas: izlazak ili zalazak Sunca.

FLIC EN FLAC

Plaža se nalazi na zapadnoj obali Mauricijusa, između sela Albion i Tamarin. Plaža se nastavlja gotovo do sela Tamarin i kao takva je idealna za veliku jednosatnu šetnju plažom. Odlična je za kupanje, plivanje, ronjenje, opuštanje sa partnerom, porodicom i prijateljima. Nudi mogućnost za kupanje bez jakih morskih struja. Prilikom ulaska u vodu budite svesni korala, a posebnu pažnju obratite na morske ježeve koji su česti u ovom području. Njihov ubod može da bude bolan i preporučljivo je nositi sandale ili cipele za plivanje prilikom ulaska u more.

„Slobodna i ravna zemlja“, Flic en Flac je najpoznatija po svom živahnom podmorskom svetu, širokim belim peščanim plažama i azurnoj vodi. Kamp je takođe popularan među lokalnim stanovnicima, jer ima dosta prostora duž 8 km plaže.

Flic en Flac je dom nekoliko kokosovih stabala koji nude mnoga senovita mesta za opuštanje. Uz kristalno more, beli pesak i senku kokosovih stabala, šta je još potrebno za udoban i opuštajući odmor? Zaista dobar način da doživite Mauricijus.

Ako ste adrenalinski ovisnik, ne bojte se jer Flic en Flac je poznat kao odlično mesto za ronjenje. Uhvatite svoju opremu i zaronite pravo u azurne dubine.

Najzanimljiviji su prekrasni zalasci sunca koji ispunjavaju nebo nizom boja. Pogled na sunce koje nestaje u moru sa izvanrednim pejzažima na plaži, deluju kao razglednica. Tokom nedelje plaža je prilično pusta, dok je vikendom gusto ispunjena meštanima iz okolnih sela i gradova.

Čak i ako niste gurman , ipak treba da se radujete jer ovde možete probati neverovatne delicije. Ono što ne smete propustiti su roti i mangov krastavac! Roti je neka vrsta tortilje sa različitim sosevima. Pitajte za hladno spremljeni, vrući, ali svakako preukusan roti!

BEL OMBRE

Nisu sve plaže jednake. Čak i na rajskom ostrvu, neke plaže su hladnije od svih ostalih. Bel Ombre je savršena definicija onoga zbog čega ljudi dolaze na Mauricijus: more, sunce, pesak; ali je tu i tamo sve poprskano sa malo magije; duž zlatnog peska na 6 km. Iako nije potpuno netaknuta (zbog nekoliko obližnjih hotela i odmarališta – ali zaista dobrih; neki od najboljih hotela na Mauricijusu) plaža Bel Ombre nudi kristalno čisto more i obećava osećaj bogatstva koji ste možda tražili dok ste istraživali Mauricijus. Zaista, Bel Ombre je idealno mesto za odjavu iz stvarnosti na neko vreme. Sa obližnjim mestima, Bel Ombre je besprekorna mešavina luksuza i avanture – zlatni pesak, azurno more, savršeni talasi zagarantovani! Plažu zauzimaju hoteli Heritage le Telfair, Tamassa hotel…

Teško je precizno odrediti šta se to najviše dopada kod ove plaže. Poziva na svoj način. Područje je dobro poznato za kite-surfing. Kada stignete tamo, videćete zmajeve kako lete po čitavom azurnom nebu iznad vas kao blistave ptice. Naći ćete najlepše delove u blizini raskrsnice Bel Ombre (izlaz označen sa Riviere des Galets). Zaštićena koralnim grebenom, ali još uvek blizu otvorenih voda, ova plaža je popularna kod kite-surfera. Donesite svoju opremu ili iznajmite kod brojnih operatera. Imajte na umu da se delovi grebena St Martin i Bel Ombre nalaze odmah pored otvorenih voda, a uz to i veoma jak vetar i struja. Ove vode su odlične za iskusne surfere, ali poštujte znakove upozorenja Uprave za plažu. Ima dosta otvorenog prostora za piknike, a plaža koja se nalazi nekoliko stotina metara od puta, veoma je tiha.

Još jedna, plaža razglednica, sa tirkiznim i smaragdnim nijansama, čini je savršenim mestom za kupanje, ali upozorili smo vas, Bel Ombre će ukrasti veliki deo vašeg srca..

Nekoliko saveta:

  • Budite emocionalno pripremljeni! Plaža je tako lepa, kao da je otrgnuta pravo iz naručja Majke prirode;
  • Nije uvek pogodna za početnike plivače (naročito za vreme plime).

LE MORNE

Le Morne se nalazi u najslikovitijem delu Mauricijusa, na dnu ogromnog monolita. Poluostrvo Le Morne se nalazi na jugozapadnom vrhu Mauricijusa. Plaža Le Morne nalazi se na zapadnom delu poluostrva Le Morne u podnožju planine Le Morne Brabanta.

Posetite zapadnu stranu zbog kombinacije tropskih palmi, belog peska i mirne vode. Prošetajte do južne strane za sportske aktivnosti. Ovo je najbolje mesto za windsurfing i kite-surfing. Osim toga, možete uzeti čamac do grebena da biste uživali u surfovanju. Javna plaža je prelepa, sa belim koralnim peskom, veoma čistim vodama koje pružaju odličnu vidljivost, drvećem razbacanim duž plaže, i predivnim pejzažom sa planinom Le Morne kao impresivnom pozadinom.

Le Morne je posebno popularna za ljubitelje vetra i zmajeva. Savršen vetar gotovo tokom cele godine čini ovu plažu jednom od najboljih destinacija na svetu za puštanje zmajeva i windsurfing. Takođe, za sve ne-surfere, vredi otići na plažu i pogledati profesionalne surfere. Plivanje na ovoj plaži je moguće, jer postoji deo koji je odvojen za surfere, tako da apsolutno možete uživati.

Tokom bilo kog dana u nedelji, plaža Le Morne može biti prilično zauzeta, u zavisnosti od uslova za surfovanje tog dana. Tokom vikenda, plažu posećuje i domaće stanovništvo… uživaju u idealnim uslovima ili gledaju neverovatne veštine surfovanja.

Ako postoji izbor za lepotu plaža, ovaj mali dragulj na jugozapadu Mauricijusa može preuzeti krunu! Bogata lepotom i (geološkom) istorijom, Le Morne je plaža proširena peskom boje slonovače i okružena tirkiznim vodama. Le Morne je dobro mesto za uživanje u sanjarenju.

Jedna od najboljih plaža na Mauricijusu kada je u pitanju aktivni odmor, a opet okružena odličnim hotelskim opcijama. Le Morne je čitav paket, prilagođen svakom ukusu i interesovanju.

Nekoliko saveta:

  • Kombinujte obilazak sa jutarnjim izletom u Le Morne Brabant;
  • Preporučujemo da pročitate istoriju Le Mornea u vezi sa ropstvom na Mauricijusu.

Sigurni smo da smo uspeli makar malo da vam zagolicamo maštu i približimo ove prelepe plaže. U nastavku je kompletan vodič za Mauricijus gde možete pročitati sve detalje.