Turističke atrakcije Beča

Beč je grad nadaleko čuven, a slobodni smo reći, da s obzirom na burnu zajedničku istoriju i puno ljudi s ovih prostora koji žive u njemu, ovaj grad za nas predstavlja posebno privlačnu destinaciju. Danas je do Beča lako otići, a među brojnim načinima, kombi prevoz do Beča je posebno povoljan.

 

Rathaus (Gradska kuća)

Rathaus je sedište bečke Vlade, prelepa zgrada u gotskom arhitektonskom stilu, sagrađena u drugoj polovini devetnaestog veka. Na vrhu ovog velelepnog zdanja nalazi se statua viteza po kome zgrada i nosi ime. Trenutno, Rathaus je u fazi restauracije koja će biti okončana 2023.

 rathaus bec

Španska škola jahanja

Španska škola jahanja nije najčešća turistička destinacija naših turista, ali je bez ikakve sumnje na ovoj listi sasvim zasluženo. Ovo je jedna od najboljih škola jahanja Lipicanera, čuvene rase konja. U ovoj školi imate mogućnost da sa balkona posmatrate ove prelepe životinje u svojim magičnim kretnjama, kasovima i punoj gracioznosti. Ova škola trenira konje više od četiri veka, tačnije, od 1735. kada je iz Španije kupljeno šezdeset i osam konja ove rase. Vremenom su austrijski treneri usavršili poseban stil jahanja i treninga koji je ostao živ do danas.

 spanska skola jahanja

Graben

Jedna od najčuvenijih bečkih ulica. Naziv Graben na nemačkom znači rov i vodi poreklo iz doba Starog Rima, kada je Beč bio okružen odbrambenim rovovima. Rovovi vremenom postaju prva ulica Beča nastanjena drvenim kućicama. Kasnije se na ovom mestu razvija trgovački centar što je ova ulica i danas.

 Graben

Štefansdom

Katedrala Svetog Stefana, poznatija kao Štefansdom je katolička crkva koja vodi poreklo iz dvanaestog veka. Crkva je potpuno uništena u Drugom svetskom ratu, ali je obnovljena nakon njega za svega sedam godina. Između ostalog, ovo zdanje je poznato i zbog svog krova koji je prekriven sa dvesta trideset hiljada staklića. Crkva poseduje osamnaest oltara nastalih u različitim epohama, svaki sa sačuvanim osobenostima doba u kome je nastao. Čak i ukoliko niste vernik, ovo je mesto koje zavređuje vašu pažnju i vaše vreme.

 stephansdom

Burgarten

Burgarten je kraljevska bašta nastala po uzoru na slične botaničke bašte u Velikoj Britaniji. Burgarten je nastala u doba čuvenih Habzburga i njihove dinastije. Jedan od vladara iz ove loze, kralj Franc II, praktikovao je da radi baštovanske poslove u ovoj bašti. Danas je ovo mesto na kome porodice uživaju u piknicima. Ovu baštu krase i spomenik čuvenom kompozitoru Mocartu kao i posebni staklenici sa palmama i egzotičnim leptirima.

Burgarten

Ukoliko ste u Beču, ovo su mesta koja morate posetiti, ali to ni izdaleka nije sve što ovaj prelepi grad čuva.