Uređenje interijera u 2020. – Što će biti IN a što OUT?

Popularna platforma za online rezervacije smještaja, putovanja i putnike – Airbnb Plus – okuplja iskusne ljude koji imaju više nego oštro i istrenirano oko za iznimno uređenje interijera, te svojim posjetiteljima znaju pružiti jedinstveno iskustvo i neupitnu udobnost. Stoga nije rijedak slučaj da gosti nakon odlaska i sami pokušaju svoj dom urediti u sličnom stilu i podići razinu udobnosti na jednu novu razinu. Baš iz ovih razloga Airbnb je proveo istraživanje s ciljem predviđanja trendova uređenja interijera u 2020. godini. Airbnb tim je presjekom i razvrstavanjem dobivenih rezultata došao do zaključka kako upravo ovi trendovi imaju velike šanse postati dominantnima u idućoj godini, kako zbog svojeg konstantnog porasta, tako i iznimno pozitivnog sentimenta među znalcima i influencerima. Spomenimo još i to da se prikupljeni podaci temelje na željama i očekivanjima gostiju koji su u potrazi za prigodnim smještajem, ali ujedno i kroz razgovor s vlasnicima prostora i objekata za iznajmljivanje.

Svi žele odmarati u zelenilu

Izraz “prirodno” kao i njegove varijacije se više od tisuću puta pojavio u opisima objekata za iznajmljivanje na Airbnb Plus stranici. Pa su s tom spoznajom Superhostovi (popularni i iskusni iznajmljivači) počeli svoje domove i popratne prostorije prezentirati gostima kao blažene zelene oaze u kojima ćete se osjećati sigurno, udobno, i baš kao kod kuće. Pa se tako mnogi odlučuju zidovima dati prekrasnu zelenu boju koja je dokazano pogoduje očima i duhu, a interijer također obogaćuju i različitim biljakama kako bi upotpunili ugođaj. Kao dodatni bonus, iznajmljivači se trude koristiti namještaj izrađen od prirodnih materijala.

Tradicionalno uređenje susreće suvremeno

Još jedan aspekt koji se također istakao je spoj tradicionalnog uređenja doma s daškom modernizma. Superhostovi pri opisu svojih domova nerijetko ističu kako je objekt koji iznajmljuju uređen u starinskom/retro maniru s elementima suvremenog dizajna. Po njihovim riječima, ali i po dojmovima gostiju, tradicionalni elementi prostoru daju određeni vid topline, nekakvu pozadinsku priču, pogotovo ukoliko su povezani s poviješću lokacije na kojoj se nalaze. Dok s druge strane, moderni elementi olakšavaju svakodnevni život i pružaju jednu višu dozu komfora i sigurnosti. Upravo se zbog svega navedenog balans između tradicionalnog i suvremenog pokazao kao pun pogodak u uređenju interijera.

“Hyggelig” je izraz koji trebate zapamtiti

Udobnost je će predstavljati najvažniju stavku 2020. godine. Gradnja kuće, njeno uređenje, kao i uređenje popratnog prostora u minimalističkom maniru prostoru daje takozvane hygge elemente. Stoga se u takvim prostorima za najam često mogu pronaći sitnice koje ih naglašavaju, poput različitih mirisnih svijeća, različitih kupki, specijalnih čajeva, posteljine izrađene od ugodnih i nesvakidašnjih materijala, pažljivo odabranih dekorativnih jastučića i slično. Sve u svemu, pronaći ćete sve sitnice koje su potrebne za naglašavanje punu udobnosti. Sudeći po podacima koje je skupio Airbnb, približno tri tisuće hostova je ove godine kupilo nove jastuke, a polovica njih su također kupili i visoko kvalitetne ručnike. Napomenimo i to da je preko tri tisuće hostova odlučilo nadograditi kupaonu kako bi gosti imali prilike uživati u kadi s mjehurićima.

Svi vole jarke boje

Jedan od podataka iz istraživanja upućuje na to da se impresivnih 4500 hostova odlučilo osvježiti boju zidova, kao i implementirati nove dekorativne elemente prije no što su svoj objekt stavili na Airbnb Plus u svrhu iznajmljivanja. Međutim, ukoliko pobliže promotrimo fotografije interijera lako možemo zaključiti da je neutralna paleta boja dominantna u velikom broju objekata, međutim, ta ona je uspješno upotpunjena jarkim elemetarnim bojama.

Pedantno od poda do stropa

Listajući podatke možemo također primijetiti kako je čak 850 hostova nabavilo nove tepihe, pa čak i napravilo temeljitu izmjenu podova u 2019. Možemo također primijetiti da hostovi često naglašavaju visoke stropove. Na osnovu tih podataka, Airbnb tim je došao do zaključka kako je od iznimne važnosti za udobnost da interijer bude blistavo uređen i isplaniran – “od glave do pete”.

Pa tako, bez obzira radite li uređenje vlastitog doma ili objekta koji namjeravate iznajmljivati – udobnost prostora bi vam trebala biti prioritet. Obogatite ga s malo jarkih boja koje će unijeti živosti u ambijent, a biljke bi vam svakako trebale biti jedan od neizbježnih elemenata koje će udobnost prostora podići na višu razinu. Ovi trendovi su oduvijek bili prisutni u uređenju interijera, međutim očekivanja su da će u 2020. postati dominatan trend.