Uređenje vrtova i bašti

Kada je reč o baštovanstvu može se gotovo reći da je to vrsta umetnosti kako zbog potrebe i osećaja da Vaša bašta ili vrt izgleda što lepše a biljke uspevaju na najbolji mogući način. U baštovanstvu je veoma važan način na koji se brine o parkovima, travnjacima, lejama sa cvećem i drugim zelenim površinama. Dobro poznavanje ove oblasti od presudnog je značaja u nezi biljaka kao i maksimalna požrtvovanost i trud. Dobar baštovan da bi se na pravi način bavio ovim poslom mora poznavati sve veštine u obradi zemljišta i zaštiti biljaka. Svaki uložen trud i ljubav prema ovom poslu ima veliki uticaj na sam izgled bašte i zelene površine koja se već na prvi pogled primeti.

Uređenje dvorišta:

Pri uređenju dvorišta važno je imati precizan plan o svakom delu ovog prostora kao i o svakoj biljci koju želite u njemu, kako bi pre svega imali tačnu finansijsku konstrukciju i ceo plan sproveli u delo na adekvatan način. Na uređenje dvorišta ili vrta utiče pre svega skladna i proporcionalna raspodela svakog elementa kao i stvar ličnog ukusa i želja.

Vrtna arhitektura i ozelenjavanje takođe su veoma važni u uređenju. Ceo proces zahteva prevashodno da su svi zemljani i građevinski radovi završeni. Neke situacije zahtevaju praćenje terena tj. njegovog položaja jer je ponekad za dobijanje pravilnog izgleda neophodno promeniti dosta toga.

Pojedina nepisana pravila dokazuju koliko različite površine zahtevaju određene oblike i načine dizajniranja. Tako na primer kod potpuno ravnih površina idealno rešenje su staze pravog oblika a kod neravnih isto tako neravne odnosno nepravilne linije i staze.

Nega biljaka:

U toku vegetacije biljke zahtevaju adekvatnu negu. Kada se govori o ovom segment nije jedino važno da se biljke redovno zalivaju već je potrebno primeniti i neke druge mere agrotehnike. Pre svega potrebno je redovno obrađivati zemljište oko biljaka, obavezno otkloniti sav korov, po potrebi zemljište đubriti kao i stable zaštititi od raznih štetočina i bolesti.

Sadnja tuja:

Tuje su postale jako popularne u poslednje vreme. Reč je o zimzelenim četinarima koji imaju duguljaste, ljuspaste listiće zelene ili zeleno – žute boje. Za sadnju tuja potrebno je odabrati 2 perioda godišnje i to u kasnu jesen ili rano proleće. Preporučuje se da je ipak najadekvatniji period kraj oktobra meseca kada su još uvek blage temperature. Tuje je potrebno orezivati takođe dva puta godišnje isto kada se i sade. Odlične su za stvaranje žive ograde a da bi uspele mora im se obezbediti što plodnije zemljište sa dovoljno vlage i dovoljno sunčeve svetlosti.