Uzbudljiva Dr. Oetker povijest!

Uspješna Dr. Oetker priča započela je davne 1891. godine, a stoljetna tradicija ovog prehrambenog branda znači i povjerenje domaćica diljem svijeta! Zahvaljujući Dr. Oetker proizvodima – prašak za pecivo, praškasti puding, vanilin šećer, gustin… mogu biti sigurne kako će njihovi kulinarski pothvati uvijek uspjeti!

Dakle, sve je počelo 1891. godine! Gdje? U stražnjoj prostoriji ljekarne u Bielefeldu gdje je mladi ljekarnik dr. August Oetker eksperimentirao s apotekarskom vagom i raznim prašcima.

Nije ni slutio da će njegovo otkriće dovesti do prave revolucije u spravljanju kolača: pronašao je mješavinu koja je bila točna mjera za rahljenje pola kilograma brašna – prašak za pecivo Backin! Ubrzo zatim sljede prvi Dr. Oetker praškasti puding, vanilin šećer, gustin…

Stavljanjem zaštitnog znaka svijetle siluete ženske glave i lansiranjem slogana “Bistra glava uvijek uzima Dr. Oetker proizvode” tvrtka je među prvima koji stvaraju robne marke. Dodatno, bistra glava koja predstavlja domaćicu kao zaštitni znak pokazuje koliko je Dr. Oetker cijenio svoje prve potrošače – domaćice!

Velika potražnja za Dr. Oetker proizvodima zahtijevala je industrijski način proizvodnje tako da već 1900. godine kreće proizvodnja u novoj tvornici u ulici Lutterstraße, koja na istom mjestu radi i danas. 1908. godine tvrtka otvara i prvo sjedište van Njemačke, u Badenu nedaleko od Beča.

Nakon smrti osnivača Dr. Augusta Oetkera 1918. godine i pogibije njegovog sina, vođenje jednog od prvih brand proizvoda preuzima dr. Richard Kaselowsky. Tvrtka tada broji preko 600 suradnika, a niču i nove podružnice diljem Europe – Francuska, Poljska, Belgija, Danska i Italija.

Potkraj dvadesetih godina prošlog stoljeća tvrtka Dr. Oetker kreće u marketinško osvajanje tržišta i približavanje proizvoda potrošačima – dvadesetominutnim filmovima proizvodi se reklamiraju i kinima, a tu su i pokretni mobili, filmski žurnali i predavanja.

Tijekom 2. svjetskog rata većina je proizvodnih pogona srušena, a sestrinski u inozemstvu otuđeni. No, 1946. jedini vlasnik Rudolf August Oetker, unuk osnivača poduzeća, počinje s oživljavanjem i dovodi tvrtku do međunarodnog uspjeha. U godinama njemačkog privrednog čuda, u europskim i prekomorskim zemljama otvoreno je petnaest pogona i trgovačkih poduzeća.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća Dr. Oetker proizvode su preporučale i dvije “Dr. Oetker domaćice”! Gospođa Renata je bila omiljena pomagačica domaćicama širom Njemačke koja je na televiziji preporučala što kuhati uz pomoć tvrtkinih proizvoda, a Marie-Luise Haase je proslavila pokusnu kuhinju Dr. Oetkera.

Tijekom sedamdesetih godina, a sve zahvaljujući stalnim prehrambenim inovacijama poduzeće se širi tako da u Ettlingenu počinje raditi Dr. Oetker tvornica sladoleda. Tvrtka ubrzo procjenjuje kako je dovoljno njemačkih kućanstava opremljeno hladnjacima i škrinjama te predstavlja prvu Dr. Oetker duboko smrznutu pizzu – Pizza Romana!

Razne tvrtke ujedinjuju se osamdesetih godina u koncern Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG, koji u Njemačkoj vodi robnu marku. Svjesnost odgovornosti prema tvrtki i društvu očituje se kroz brigu o za okoliš i zaposlenike, te svestrani angažman u socijalnom i kulturnom životu.

Dolaskom 21. stoljeća mijenjaju se stilovi, moda i ukus, što se odražava i na jelima i pićima branda, stoga je stalno istraživanje tržišta i prilagođavanje Dr. Oetker robne marke potrošačima ne samo recept za uspješnu sadašnjost, nego i budućnost!

Prvoklasni proizvodi i njihova kvaliteta, prepoznatljivost robne marke i bliska komunikacija s tržištem i dalje će usko povezivati Dr. Oetker sa njegovim vjernim potrošačima… iz generacije u generaciju.